Betonmast Buskerud-Vestfolds ansettelse av kAIa – bransjens første selvprosjekterende ingeniør – overgår forventningene. – kAIa har satt en ny standard for hvordan teknologi kan optimalisere byggeprosesser, sier daglig leder, Kristian Gjestemoen i Betonmast Buskerud-Vestfold.

Betonmast Buskerud-Vestfold satser på kunstig intelligens for å gi kundene sine bedre prosjekter. kAIa, som ble ansatt fra Consigli i september, er en banebrytende selvprosjekterende ingeniør basert på kunstig intelligens. Nå er prøvetiden bestått, og det med glans.

Les nyhet om ansettelsen av kAIa her

Konkrete resultater

Til nå har kAIa bidratt inn på hele åtte ulike prosjekter for Betonmast Buskerud-Vestfold.
Et av de beste eksemplene på kAIas verdi, er et boligprosjekt hun nylig har jobbet på. Her ble AI-verktøyet brukt til å kvalitetssikre konkurransegrunnlag, optimalisere parkeringsløsninger og forbedre utnyttelsen av bodarealer.

Her er noen av resultatene fra arbeidet:

  • Økt salgbart areal: Byggherren kunne øke inntektene med 2,5 millioner kroner.
  • Arealreduksjon: 80 m² redusert bygningsmasse, noe som gir lavere byggekostnader.
  • Reduserte byggekostnader: 1,5 millioner kroner spart gjennom smartere planlegging.
  • Reduksjon i arbeidstid: En måneds arbeid for arkitekt.

– Resultatene taler for seg; dette er fremtidens måte å jobbe på. Kunstig intelligens skaper konkrete verdier for byggherrer, og bidrar til å realisere flere prosjekter og med lavere karbonavtrykk, sier innovasjonssjef Christopher Carlsen i Betonmast Buskerud-Vestfold.

Effektivisering og skalerbarhet

Ved å ta i bruk kAIa, har Betonmast Buskerud-Vestfold også oppnådd bedre ressursutnyttelse internt. Verktøyet gjør det mulig å skalere arbeidsprosesser uten å øke bemanningen, samtidig som nøyaktigheten øker og risikoen for feil reduseres.

– kAIa er en utrolig nyttig kollega som hjelper oss med å få bedre kontroll i komplekse prosjekter. Spesielt i kvalitetssikring av konkurransegrunnlag gjør hun en stor forskjell. Det gir oss trygghet i tidlige faser og bidrar til mer effektive prosesser, sier Carlsen.

Mann i verneutstyr, hjelm, byggeplass
Innovasjonssjef Christopher Carlsen i Betonmast Buskerud-Vestfold, her fra prosjekt Vision i Horten. Foto: Østmoen Visuals
Bedre resultater raskere

På prosjektet Engebredden ble kAIa brukt til å flytte tekniske rom for å frigjøre plass til bodarealer. Resultatet var en mer effektiv planløsning uten at fremdriften ble påvirket.

– Mens arkitektene jobbet med andre deler av bygget, optimaliserte vi arealer ved hjelp av kAIa. Dette gjorde det mulig å utforske flere løsninger parallelt, noe som medførte at vi leverte bedre resultater raskere, forklarer prosjektleder Andreas Bendigtsen.

Ny standard for byggenæringen

Betonmast Buskerud-Vestfold er blant de første i Norge som integrerer kunstig intelligens som en aktiv del av prosjektarbeidet. Erfaringene med kAIa viser at teknologien kan være en game changer, både for interne prosesser og for verdiskapning hos byggherrer.

– Vi ser på dette som starten på en ny æra for byggenæringen. Kunstig intelligens gir oss muligheten til å bygge smartere, mer kostnadseffektivt og bærekraftig. Dette er fremtiden, og vi er stolte av å være blant de første som tar steget, oppsummerer Kristian Gjestemoen.

Foto øverst: Kristian Gjestemoen og kAIa. Foto: Betonmast