På Tolvsrød torg i Tønsberg armeres bunnplaten på 2500 m2 på én uke. Denne farten muliggjøres med en prefabrikkert sammenleggbar armeringsmodul som kan redusere byggetiden for armering med opptil 80 prosent.
Armerer 2500 m2 på én uke
Modulene er designet med en bredde på 2,40 meter, slik at de kan transporteres på en vanlig bil. Hovedmodulene er 12 meter lange og 2,4 meter brede. Da redaksjonen besøkte prosjektet, tok det drøye 5 minutter fra en modul ble huket på kranen, punktsveiset og løftet på plass. Dermed var det lagt nye 30 m2 med to lag med armering oppå bunnjernet.
– Her armerer vi bunnplaten på 2500 m2 på én uke. Skulle du bundet jern på tradisjonelt vis, ville denne jobben anslagsvis tatt 5-6 uker. Vi sparer med andre ord tid, penger og ikke minst mye belastende tungt arbeid, forklarer anleggsleder Tom Rickard Holm i Betonmast Buskerud-Vestfold.
Det er Førde-firmaet Bastal som leverer den innovative modul-løsningen «SmartFix». Ved at løsningen er sammenleggbar, reduseres transportbehov, ettersom man kan laste en bil med tilnærmet like mye stål som om man skulle fraktet løsjern. Dermed unngår man å frakte mye «luft», som var et problem tidligere.
Spent på besparelser
Prosjektsjef Arne Midtbø er spent på hvor store besparelser systemet kan gi.
– Dette er nytt for oss, så vi er selvsagt spent på hvor store besparelser vi kan oppnå. Sparer vi én måned i byggetid, så sparer vi masse administrasjonskost, vi sparer byggekost for byggherre, og beboerne får tilgang til boligene før, sier han.
– Dessuten sikrer vi oss mot det jeg forventer vil bli et stort behov; mangelen på fagarbeidere når markedet kommer tilbake.
På Tolvsrød torg utføres hele armeringsjobben av fire personer. I tillegg bidrar to representanter fra Bastal, ettersom dette er det første store prosjektet der deres SmartFix-løsning benyttes.
Gode erfaringer
Erfaringene til nå er gode, sier Tom, men legger til at ikke alt er «rett frem».
– Det er klart, det er ikke like lett å tilpasse ting hvis noe er feil. Og alt som stikker opp, lager litt utfordringer, men det lar seg løse, sier Tom, og legger til at bruk av 3D-skanner har vært til uvurderlig hjelp for å kontrollere bunnplaten før armering.